Home » mee-eters » Wat is een mee eter

Wat is een mee eter

Een groot deel van de Nederlandse bevolking krijgt met mee eters te maken. Vrijwel elke puber krijgt één of meer van deze jeugdpuistjes tijdens de puberteit. In de meeste gevallen blijft het aantal puistjes beperkt tot enkele stuks. Er zijn echter ook mensen die tientallen mee eters krijgen in het gelaat. Dit kan leiden tot een negatief zelfbeeld of zelfs psychische problemen. Mee eters ontstaan overigens niet alleen in het gelaat, ook op rug en borst komen ze voor. Heeft u veel last van mee eters, neem dan contact op met een dermatoloog.

Behandelingen bij een dermatoloog

Tijdens de eerste afspraak zal de dermatoloog vragen hoeveel last de mee eters veroorzaken en met welke klachten u te maken heeft. Er bestaat geen standaard medicijn of behandelmethode voor mee eters. Verschillende factoren behalen welke behandelmethode er toegepast wordt. Zo wordt er onder andere gekeken naar het geslacht, de leeftijd en de klachten waar u mee te maken heeft. Als er sprake is van een lichte acne kan een lotion of crème volstaan. Is de acne erger, dan kan de crème aangevuld worden met tabletten. U kunt hierbij denken aan de pil (voor vrouwen), antibiotica of isotretinoïne.

Behandelingen bij een huidtherapeut

In sommige gevallen zijn aanvullende behandelingen bij een huidtherapeut wenselijk. Deze behandelingen zijn een aanvulling op de behandelingen die al zijn uitgevoerd door de dermatoloog. Een huidtherapeut kan bijvoorbeeld littekens (kleine putjes)  behandelen. De huidtherapeut voert als het ware een “finishing touch” uit. Voordat u een huistherapeut bezoekt is het verstandig om de verzekeringspolis erbij te pakken. Er is namelijk een aanvullend verzekeringspakket nodig om (een deel) van de kosten vergoed te krijgen. Raadpleeg de polisvoorwaarden om na te gaan of de behandelingen vergoed worden en zo ja voor hoeveel procent.

Voorbereidingen voordat de behandeling start

Voordat u een door een dermatoloog of huidtherapeut behandeld wordt is het belangrijk om de huid goed schoon te maken. Wees hier wel voorzichtig mee! U kunt de huid schoonmaken met water en zeep. Gebruik uitsluitend een milde zeepvariant. Nadat u de huid goed heeft schoongemaakt maakt u de huid voorzichtig droog. Het is belangrijk om geen wrijvende bewegingen te maken, hierdoor kan de huid beschadigen namelijk. Pas de “droogdep” methode toe, hiermee voorkomt u beschadigingen. Nadat u de huis heeft schoongemaakt kan de dermatoloog of huidtherapeut de behandeling uitvoeren.

Lichte acne behandelen

Hoe ziet een behandeling eruit als u last heeft van lichte acne? U krijgt een lotion of crème voorgeschreven die de stof retinoïde of benzoylperoxide bevat.  Sommige crèmes kunt u ophalen bij de drogist of apotheek, u heeft er geen recept voor nodig. Voor andere lotions of crèmes geldt dat ze huisarts ze moet voorschrijven.  U kunt deze vervolgens afhalen bij de lokale apotheek. Door het aanbrengen van het voorgeschreven middel zal de huid gaan schilferen. Het voordeel hiervan is dat talg eenvoudiger naar buiten toe kan komen. De eerste keren dat u de crème aanbrengt kunt u last krijgen van een geïrriteerde huid, dat is normaal. U hoeft dan ook niet te schrikken en te stoppen met de behandeling. Het is belangrijk dat u doorgaat met het behandelen van de acne.

Matige acne behandelen

Als de lotions en crèmes die u aanbrengt weinig effect hebben worden er zwaardere middelen voorgeschreven. In de meeste gevallen zal de crème die u aanbrengt aangevuld worden met antibiotica. Soms blijkt zelfs die behandeling niet voldoende te zijn. In dat geval krijgt u antibiotica in tabletvorm voorgeschreven. Deze antibiotica zult u enkele maanden lang moeten innemen. De minimumduur is 3 maanden, de maximumduur 6 maanden. Vrouwen die last hebben van mee eters kunnen de pil voorgeschreven krijgen, in veel gevallen is dat een goede behandelmethode. (1)

Ernstige acne behandelen

Sommige mensen hebben te maken met ernstige acne. In dat geval zitten de mee eters over het hele gelaat. Dit brengt meerdere risico’s met zich mee. Zo bestaat de kans dat er verspreide vorming van littekens ontstaan. Daarnaast kan de patiënt psychische problemen krijgen omdat het gelaat ontsierd is. Als er littekens ontstaan is dit in de meeste gevallen onherstelbaar, de littekens zullen blijvend zijn. Het is dan ook noodzakelijk om de mee eters zo snel mogelijk aan te pakken.

Er worden zware behandelingen toegepast door een dermatoloog. De meeste patiënten krijgen een kuur voorgeschreven die 6 maanden lang duurt. De kuur bestaat uit onder andere isotretinoïde, een middel waardoor de talgproductie sterk wordt geremd. Bijna alle patiënten die deze kuur nemen ervaren een verbetering wat de klachten betreft. Enig nadeel van isotretinoïde zijn de bijwerkingen. In sommige gevallen blijft het beperkt tot milde bijwerkingen. Er zijn echter ook patiënten die te maken krijgen met ernstige bijwerkingen. Een arts zal regelmatig bloed afnemen om na te gaan hoe het met de concentratie van de vetten in het lichaam is gesteld. Als u van het vrouwelijke geslacht bent is het belangrijk om niet zwanger te raken tijdens de kuur. De ongeboren baby kan namelijk zwaar misvormd raken.

Sommige patiënten die een zware behandeling tegen mee eters hebben ondergaan zijn volledig verlost van de acne. Ook in de toekomst  blijft de patiënt klachtenvrij. Er zijn echter ook patiënten die later opnieuw te maken krijgen met ernstige acne. Een herhaling van de zware behandeling kan in dat geval noodzakelijk zijn.

Mee eters voorkomen

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om mee eters zoveel mogelijk te voorkomen. Het biedt gaan garanties, maar in de meeste gevallen verminderd het aantal mee eters door enkele simpele dingen die u zelf kunt doen.

  • Als u last heeft van “gesloten mee eters”, knijp deze dan nooit uit. Ook krabben aan onderhuidse bobbels, pukkels of puisten wordt afgeraden. Dit kan namelijk leiden tot ontstekingen. Heeft u te maken met open mee eters? In dat geval kunt u ze weghalen met een “comedonenlepeltje”. Deze kunt u kopen bij de lokale drogist.
  • Zorg voor een schone huid. Reinig de huid regelmatig met water. Zeep kunt u beter niet gebruiken, dit kan het aantal mee eters doen toenemen. Wilt u toch zeep gebruiken, gebruik dan uitsluitend zeep waar geen parfum of kleur in zit. Na het schoonmaken van de huid met lauw water kunt u deze droogmaken door te deppen.
  • Gebruikt u verzorgingsproducten of make-up? Bij het gebruik van make-up is het belangrijk om alleen varianten te gebruiken die op waterbasis zijn samengesteld. Voor verzorgingsproducten is het van belang om alleen de niet-vette varianten te gebruiken. Overigens is het beter om helemaal geen verzorgingsproducten en make-up te gebruiken.
  • Gebruikt u middelen tegen mee eters maar heeft u het idee dat ze geen effect hebben? Neem in dat geval contact met op uw huisarts. Wellicht is er verdere behandeling nodig door een dermatoloog bijvoorbeeld.

Veelgemaakte fouten bij behandelingen

Op internet is veel te lezen over het behandelen van mee eters. Niet alle informatie die u kunt vinden is juist. Er worden dan ook veel fouten gemaakt tijdens behandelingen, met alle gevolgen van dien. Wij hebben de veelgemaakte fouten voor u op een rij gezet (2).

  1. Te grondige reiniging van de huid
    Het schoonhouden van de huid is enorm belangrijk als u last heeft van mee eters. Veel mensen gaan hiermee de fout in. De huid wordt te grondig schoongemaakt waardoor de huid beschadigd kan raken. De klachten kunnen hierdoor verergeren, iets dat u juist niet wilt natuurlijk. Zorg er bij het schoonmaken voor dat u uitsluitend een milde gezichtsreiniger gebruikt. De reiniger mag absoluut geen alcohol bevatten. Bekijk altijd het etiket om na te gaan of de reiniger alcohol bevat of niet.
  2. Te snel stoppen met de behandeling
    Patiënten willen graag snel resultaat zien als ze beginnen met een behandeling tegen mee eters. Het kan echter even duren voordat een lotion of crème “aanslaat”. Tijdens de eerste dagen kunnen de klachten zelfs erger worden. Dit kan afschrikwekkend werken, veel mensen stoppen dan ook direct met de behandeling. Het is echter belangrijk om door te gaan met de voorgeschreven medicijnen of crèmes. Ook als er verbetering merkbaar is moet de behandeling voorgezet worden. Vroegtijdig stoppen kan ertoe leiden dat er weer nieuwe mee eters ontstaan, u kunt vervolgens weer van voor af aan beginnen.
  1. Mee eters uitknijpen
    Het uitknijpen van een mee eter mag absoluut niet! Dit is een valkuil voor veel mensen, maar het is sterk af te raden. Door het uitknijpen komen er bacteriën op uw vingers terecht. Dat is echter niet het ergst. De bacteriën kunnen in de open wond terecht komen, met alle gevolgen van dien. In het ergste geval ontstaat er een ontsteking. Het uitknijpen van mee eters raden wij dan ook af. Wacht tot de mee eter volledig is uitgedroogd voordat u deze uitknijpt. Te vroeg uitknijpen van mee eters kan naast het veroorzaken van nare ontstekingen ook leiden tot lelijke littekens.
  1. Verschillende producten combineren
    Een valkuil is het combineren van verschillende producten. Er zijn tal van producten op de markt waarvan gezegd wordt dat ze mee eters doen verdwijnen of voorkomen. Gebruik één product tegelijkertijd. Het combineren van verschillende producten kan ertoe leiden dat het aantal mee eters juist toeneemt. Dat is nou juist iets dat u wilt voorkomen!

Bronnen:

Dermatologie Slingeland – https://dermatologie.slingeland.nl/cosmetische-dermatologie/Behandelingen/Acne-behandelingen/1308/1318 (1)

Optimale gezondheid.com – http://www.optimalegezondheid.com/top-5-meest-gemaakte-fouten-bij-acne-behandelen/ (2)

Laat een reactie achter!

* Verplichte velden