Home » acne » acne littekens

acne littekens

De behandeling van Acne littekens!

Acne littekens – Acne, een veel voorkomende huidaandoening waaracne-littekens mensen wereldwijd miljoenen euro’s aan uitgeven. Over het algemeen komt het voor 80% voor in onze jeugd en slechts 5% onder de volwassen bevolking. Jongeren zijn degenen bij wie acne het vaakst wordt aangetroffen en krijgen hierdoor te maken met een slechtere huid.

 

Jongeren hebben niet alleen problemen met hun huid, maar soms ook last van sociale problemen. Het hebben van veel puistjes is namelijk erg vervelend en kunnen schadelijk zijn voor hun ego of gevoel van eigenwaarde. Wereldwijd zijn er miljarden dollars uitgegeven aan onderzoek naar acne, acne littekens en oplossingen om acne te behandelen.

 

Acne littekens: De 3 soorten

Er zijn 3 classificaties van acne littekens, namelijk Icepick, Boxcar en Rolling. De duur van acne littekens worden ook weer opgesplitst in 2 andere groepen, vroeg of permanent. Actuele medicijnen werken vaak goed tegen littekens die in een vroeg stadium zijn ontdekt. Echter moeten blijvende acne littekens vaak worden verwijdert door middel van een chirurgische ingreep.

De combinatie van medicijnen en chirurgische ingrepen worden ook regelmatig toegepast.  De ernst van de situatie is hier natuurlijk van belang. Chirurgische ingrepen zijn vaak erg duur en kennen zowel voor als nadelen. Voor de ingreep wordt er eerst gekeken naar een aantal factoren:

  • De leeftijd van de patiënt.
  • Het geslacht.
  • De geschiedenis van de medische problemen.
  • Huidtype.
  • Het type litteken.

Behandelmethodes acne littekens

Soms kan het voorkomen dat er collageen of andere injecties worden gebruikt om het litteken te verhogen tot het niveau van de huid. Deze injecties worden ook wel littekenvullers genoemd.

 

– De ” punch excisie “-procedure wordt vaak gebruikt door dermatologen bij de behandeling van icepick of boxcar littekens. Bij deze procedure wordt de huid gespleten met een speciaal gereedschap, vervolgens worden de randen van de huid samen gestikt. Dit vormt een nieuw litteken dat over het algemeen geneest met een nieuwe huid.

 

– Er bestaat ook een variant op de “punch excisie” procedure, namelijk de punch excisie met huidtransplantatie. Het is hetzelfde als de oorspronkelijke procedure, alleen wordt bij deze methode de huid dicht genaaid.

 

– Een andere behandelmethode is de Subcutane incisie. Deze methode wordt over het algemeen gebruikt op rollende littekens. Tijdens de behandeling wordt er een naald in het littekenweefsel ingebracht. Tijdens en na deze behandeling zult u te maken krijgen met blauwe plekken. Deze verdwijnen echter weer binnen een week.

 

De laatste behandelmethode die gebruikt kan worden is de zogenaamde ” Laser resurfacing”. Bij deze methode wordt de bovenste laag van de huid weggebrand.

 

Als u kijkt naar alle behandelmethodes voor acne littekens, dan is het duidelijk dat voorkomen beter is dan genezen. De ingrepen zijn over het algemeen redelijk prijzig en nemen hebben vaak een nasleep van enkele weken.

 

Om acne littekens te voorkomen doet u er dus goed aan om de puistjes met respect te behandelen. Het uitknijpen van puistjes is dan ook sterk af te raden. Jongeren die te maken hebben met Acne moeten het eigenlijk gewoon proberen te accepteren. Het heeft voornamelijk te maken met de puberteit waarin hormoonveranderingen plaats vinden.

 

Ook wordt er wel eens gezegd dat het verstandig is om de zon en het gebruik van alpha hydroxy zuren te vermijden. Regelmatig bewegen en het onderhouden van goede voedingsgewoonten zouden acne littekens voorkomen.