Home » mee-eters » Mee eters

Mee eters

Mee eters:
wat zijn het en hoe kom je er vanaf?

Mee-eters

Mee eters komen vooral veelvuldig voor bij jongeren in de pubertijd net als dat er in die periode vaker een pukkel of een puist verschijnt. Mee eters kunnen op verschillende lichaamsdelen voorkomen, zoals op de schouder, rug en nek, maar vooral ook op het gezicht.

Het is natuurlijk het beste om de zwarte en witte puntjes die het gezicht ontsieren te voorkomen. Als er zich eenmaal een vetpuistje of pukkel als mee-eter aandient, dan is mee eters verwijderen de aangewezen manier om er vanaf te komen.

 

Oorzaak van het ontstaan van mee eters

Mee eters worden in enkelvoud in medische term ook wel aangeduid als comedo. Dat woord is afkomstig uit de combinatie van de Latijnse woorden ‘com’ en ‘edo’ wat voor ‘mee’ en ‘eten’ staat. Verstopte poriën kunnen een oorzaak zijn van het ontstaan van meeeters, waarbij er sprake is van een combinatie van hoorn en talg dat zich ophoopt aan het einde van het haarzakje.

 

Talgklieren, die een te grote productie aan talg creëren, kunnen ertoe leiden dat er verstopte poriën ontstaan en de talgkliertjes zelf verstopt raken met als gevolg dat er mee eters ontstaan. In de puberteit is de productie van talg hoger en in combinatie met hormonen hebben adolescenten dan ook meer last van puistjes.

 

Er zijn producten die het ontstaan van mee eters kunnen verergeren, zoals het gebruik van vaseline of make-up, dat niet van het gezicht wordt verwijderd voor het slapen. Een andere oorzaak van het ontstaan van meeeters zijn hormonen. Overigens kan er een onderscheid worden gemaakt tussen zogenoemde blackheads en whiteheads. Bij de blackheads worden zwarte puntjes gevormd, waarbij de zwarte kleur ontstaat door de aanwezigheid van melanine. Bij de whiteheads is er sprake van witte puntjes, die tot een puistje of pukkel kunnen uitgroeien.

 

Mee eters uitknijpen

Mee eters uitknijpen is een van de mogelijke manieren om van de comedo af te komen, maar er zijn ook speciale hulpmiddelen voor beschikbaar, zoals een ‘mee eters verwijderen lepel’. Dat is een lepeltje met een gaatje in de bolle kant, die je op de comedo plaatst, waarna het puistje door lichte druk te geven omhoog komt.

 

Je kunt ook mee eters uitknijpen door je vingers te gebruiken, maar het is dan wel belangrijk om hygiënisch te werk te gaan om een ontsteking en ontstaan van een groter vetpuistje te voorkomen. Mee eters neus is een lastige plek om een speciaal lepeltje te gebruiken, maar voor mee eters verwijderen neus zijn weer andere methoden beschikbaar. Zo kunnen er aparte porie strips worden aangeschaft, die op de mee eters worden geplakt en er weer afgetrokken moeten worden.

 

Mee eters voorkomen

Mee eters voorkomen is niet altijd mogelijk, maar er kan wel actie ondernomen worden om het ontstaan van mee eters zoveel mogelijk te beperken. Zo is het belangrijk om dagelijks de huid van het gezicht goed te reinigen en daarbij geen producten te gebruiken met een agressieve uitwerking op de huid. Er zijn ook scrubs beschikbaar die regelmatig gebruikt kunnen worden en verder kan een stoombadje ervoor zorgen dat de poriën open komen te staan.