Home » puisten » Puistjes

Puistjes

Puistjes: Wat zijn het en hoe kom je er vanaf?

puistjesPuistjes worden in de volksmond ook wel “acne” genoemd. Bijna iedereen heeft er in zijn leven wel eens mee te maken gehad. Over het algemeen komen puistjes voor bij mensen tussen de 15 en 25, maar ook zijn er redelijk wat mensen die er op latere leeftijd nog steeds last van hebben.

 

In de menselijke huid zitten miljoenen hele kleine kliertjes die talg aanmaken. Talg is een vettige stof die via kleine openingen in de huid, de poriën,  naar buiten komt.

 

Talg zorgt voor een beschermend laagje op de huid en kan soms verstopt raken of gaan ontsteken. Hierdoor ontstaan vaak mee eters of puistjes. Acne zit meestal in het gezicht, maar komt ook soms voor op de rug, schouder of borst.

Waardoor ontstaan Puistjes?

De opening van een talgkliertjes kan verstopt raken, bijvoorbeeld door een ingedroogd propje talg of door dode huidcellen. U ziet dan meestal een klein zwart puntje in de huid, een mee-eter.

Een verstopt talgkliertje kan ontsteken. Pukkels met een gele kop zijn hier vaak het gevolg van. Het is niet helemaal zeker waarom de één wel last heeft van puistjes en de ander niet.

Vaak wordt er gezegd dat er in de puberteit hormoonveranderingen plaats vinden, waardoor de puistjes ontstaan. En bij vrouwen is het vaak zo dat ze meer last krijgen van puistjes tijdens hun menstruatie.

 

Puistjes voorkomen

Mee-eters worden erger door ze te wassen met zeep, door aan de huid te peuteren, te drukken of wrijven en natuurlijk door make-up. Puistjes kunnen ook optreden bij het gebruik van bepaalde medicijnen in combinatie van zonlicht en vochtige warmte.

Ook zijn er mensen die werken met chemische stoffen, deze stoffen kunnen er in sommige gevallen voor zorgen dat er puistjes ontstaan.

 

Fabeltjes over puistjes

Het is echter niet waar dat puistjes veroorzaakt worden door te weinig wassen of veel of weinig vrijen. Ook komt het fabeltje ” door dat ik veel of weinig masturbeer krijg ik puistjes”. Dit is natuurlijk onzin en heeft verder niks te maken met het ontstaan van puistjes. Ook stress en verkeerde voeding kunt u zien als een fabeltje.

Kunnen puistjes kwaad?

Puistjes zijn over het algemeen onschuldige aandoeningen. Natuurlijk is het voor u zelf erg vervelend als u last heeft van acne/puistjes. Wij kunnen ons dan ook goed voorstellen dat u zich schaamt bij het hebben van een puistje.

Acne gaat meestal na een paar jaar vanzelf over. Wel is het zo dat er littekens achter kunnen blijven.

5 Tips om puistjes voorkomen/verwijderen

1. Was voornamelijk uw huid met lauw water en gebruik daarbij zo min mogelijk zeep. Ook doet u er goed aan om de huid niet af te drogen maar te deppen. Deppen zorgt er namelijk voor dat de poriën open gaan staan. Deppen is ook beter dan wrijven omdat wrijven de huid irriteert.

 

2. Vaak gebruiken vrouwen make-up om zo hun puistjes te bedekken. Wij raden u echter aan om dit niet te doen. Een oplossing om de puistjes toch zoveel mogelijk te bedekken is door make-up te gebruiken op waterbasis. Ook is het verstandig om de make-up niet te verwijderen met reinigingsmelk, maar met lauw water.

 

3. Blijf zoveel mogelijk van mee-eters en puistjes af. Uitknijpen of uitdrukken van puisten kunnen zorgen voor blijvende littekens of het ontstaan van nieuwe puistjes.

 

4. Er zijn tal van middeltjes tegen puistjes verkrijgbaar, maar ze helpen lang niet altijd. Wat bij de één werkt kan bij de ander juist zorgen voor meer acne. Van middeltjes die zoylperoxide of salicyzuur bevatten, is aangetoond dat ze werken.

Vaak kunt u deze middeltjes zonder recept bij uw apotheek of in de webshop verkrijgen. Zo kunt u al een geld met 5% benzoylperocide of een crème met 2% salicylzuur kopen. Een verbetering van de huid ziet u echter pas naar 4 tot 8 weken. Houd er rekening mee dat de huid na het smeren van deze crème of gel,  er rood of schilferig uit kan zien.

5. Hoewel je er regelmatig over leest, is het nut van een dieet bij puistjes nooit aangetoond. De waarde van de zonnebank bij puistjes is ook twijfelachtig.

Meer interessante artikelen:

Mee eters verwijderen

Steenpuisten

Mee eters