Home » puisten » Steenpuisten

Steenpuisten

Steenpuisten:
Wat kunt u er het beste tegen doen?

steenpuistenSteenpuisten zijn vaak te herkennen als een grote, rode, harde onderhuidse bult. Deze pukkels kunnen(de naam zegt het eigenlijk al) zo hard zijn als een steen. Vaak word de steenpuist naar een aantal dagen rijp en barst hij uiteindelijk spontaan open.

 

Steenpuisten: klachten en symptomen

Een steenpuist kan niet alleen erg zeer doen, maar is vaak ook erg lastig. U kunt zich wellicht goed voorstellen dat bepaalde bewegingen de steenpuisten doen uitrekken of verhinderen. Vaak horen wij klachten van mensen die door het dragen van bepaalde kleding niet of nauwelijks hun werkzaamheden kunnen verrichten.

 

Wat is de oorzaak van steenpuisten?

Steenpuisten ontstaan voornamelijk door besmetting met bacteriën van een haarzakje of talgklier. Het is dus niet alleen het gezicht waar de puisten voor kunnen komen. Ook op andere lichaamsdelen waar haarzakjes voorkomen kunnen puistjes gaan ontstaan.

Denk bijvoorbeeld aan onder de oksel, de liezen en of op tussen de billen waar de steenpuist over het algemeen vaak te vinden is. Het dragen van zeer strakke of schurende kleding vergroten de kans op steenpuisten aanzienlijk. Het is echter niet zo dat alleen de buitenkant van de huid zorgt voor deze vervelende mee eters. Denkt u ook aan slecht behandelde inwendige ziekten, zoals een nierontsteking of suikerziekte.

 

Steenpuisten voorkomen doe je zo!

U kunt steenpuisten het beste voorkomen door een goede lichamelijk hygiëne. Ook voldoende weerstand helpt mee aan het voorkomen van deze vervelende pukkels. Wat ook niet geheel onbelangrijk is is het hebben van een goede weerstand. Het hebben van een goede nachtrust in combinatie met gezond eten is erg belangrijk.

 

Steenpuisten verwijderen

1. Een steenpuist heeft vaak even de tijd nodig om te rijpen. U doet er dan ook goed aan om de steenpuist in dit proces met rust te laten. Vaak is het erg verleidelijk om de pukkel uit te knijpen of door te prikken, echter is de kans op besmetting dan vele malen groter.

2. Ook het goed schoonhouden van de huid rondom de steenpuisten is erg belangrijk. Was daarom het gebied regelmatig met lauw water om besmetting op andere lichaamsdelen te voorkomen.

3. Het is erg verstandig om de steenpuist af te dekken met een gaasje. Dit zorgt er namelijk voor dat er geen bacteriën bij de steenpuist komen. De kans op verdere besmetting wordt hierdoor ook aanzienlijk verkleint.

4. Bent u de steenpuisten naar een aantal dagen echt goed zat, dan is hier een manier om het rijpings-proces te doen versnellen. De rijping van deze vervelende pukkel kan worden versneld door het aanbrengen van een kompres. U kunt zo’n kompres heel gemakkelijk zelf maken, dit doet u door een in warm water gedrenkte schone doek(of verbandwatten) op het ontstoken gebied te leggen. Dit zorgt er voor dat de puist sneller zal groeien en zodoende sneller te verwijderen is. Tevens werkt dit ook nog eens zeer pijn stillend.

 

 5. Na het openbarsten van de steenpuist vloeit het pus weg en verdwijnt normaal gesproken de pijn. In dit stadium is het erg belangrijk om de wond goed schoon te houden. Dit kunt u het beste doen door de puist en het gebied er omheen tweemaal daags te behandelen met povidonjoodzalf. Dek het gebied daarna goed af met bijvoorbeeld een steriel gaasje, vergeet ook nu weer niet om uw handen te wassen.

Lees ook het artikel mee eters verwijderen